Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütiket a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Óraszerkezetek

BL Óraszalon - 2023. 04. 17. 10:25:00
Óraszerkezetek
Karóra vásárlásakor leggyakrabban a design alapján választunk. Az esztétikus megjelenés mellett  azonban érdemes komolyabb figyelmet szentelni a kiválasztott óra szerkezetének is.

A leggyakrabban használt óraszerkezetek:

Kvarc: elektromossággal működő szerkezetek, az óra működéséhez szükséges energiát az órában lévő gombelem biztosítja. A legpontosabban működő szerkezet: az eltérés az alacsonyabb kategóriás óráknál +/- 15-30 mp/hó, svájci kategóriáknál +/-12-18 mp/hó.
A kvarc szerkezet általában olcsóbb, mint a mechanikus, nem igényel annyi törődést, sokkal több funkció építhető bele, hétköznapi használatra sokkal inkább megfelelő.

EOL szerkezet: ”End Of Life” rövidítésből ered, energiatakarékos kvarcszerkezet. Egy olyan programmal látják el az adott órák elektronikáját, amely az elem lemerülése előtt, érzékelve az elem 1.41 Volt feszültségét (aminél az ETA szerkezet még megbízhatóan működik), négy másodpercenként lépteti az óraszerkezetet, és mivel a másodpercmutatók használják a legnagyobb energiát, így üzemtakarékos módba áll: az óra még 1-1,5 hétig jár pontosan, ez időn belül az elemet cserélni kell.
Jellemzően svájci márkáknál fordul elő.

Mechanikus: két csoportra oszthatjuk, kézi felhúzású és automata szerkezetre. Ezeknél a karóráknál a szerkezetet egy megfeszített rugó tartja működésben.

Kézi felhúzású mechanikus szerkezet: ezeket az órákat minden nap érdemes felhúzni, lehetőség szerint ugyanabban az időben. A mechanikus szerkezetes óra több odafigyelést igényel, mint egy kvarcóra.

Automata szerkezet: itt már nem kell bajlódnunk a rugó megfeszítésével, ezt egy rotor végzi a kézmozgásunk segítségével. Az automata órák valamivel pontosabbak, mint a kézi felhúzósak. A mindennapos hordás során a rugó teljesen megfeszült állapotban van, így egyenletes erővel hajtja a szerkezetet. Ezek az órák manapság igen divatosak, mert ha mindennap viseljük, akkor nem kell felhúzni és még elem sem kell hozzá.

Autokvarc szerkezet: Az automata felhúzásnál alkalmazott rotor itt egy dinamót hajt meg, amely egy különleges "akkumulátort" tölt. Ez helyettesíti az óra elemet.

Fényenergiával töltődő szerkezet: Az óra egy beépített napkollektor segítségével generál energiát, így nincs szüksége hagyományos elemre és elemcserére sem. 

Precidrive szerkezet: egy thermo-kompenzált kvarc szerkezet, amit az ETA külön a Certina részére fejlesztett ki, 2015-ben. Előnyei: pontosság (10 másodperc/év); illetve chrono modelleknél az átlagos chronográfokkal szemben nem csak másodpercet, percet és órát tud mérni a stopper funkció, hanem tized másodpercet is, sőt egyes modelleknél századmásodpercet is.

Rádióvezérelt óra: A világ különböző pontjain működnek atomórák (Európában például a Frankfurt/Main melletti Mainflingben), az általuk előállított pontos idő jeleket egy rádióadó torony segítségével sugározzák, amelyek nagy távolságból (elvileg 1500 km) is vehetők. A vételhez szükséges vevő egységet a rádióvezérelt órákba beépítik, ezáltal rendszeresen pontosítani tudják önmagukat; még a téli/nyári időátállítást is képesek automatikusan elvégezni. A pontosító jelvétel mindig éjjel történik.

Kinetic szerkezet: A Seiko cég által kifejlesztett rendszer. Ezeken a modelleken egy excentrikus súly a kéz mozgásától mozogva, egy generátort meghajtva tölti fel az energia tárolására szolgáló kis akkumulátort.